Hovoríme, že naše kaše sú zdravé a fit. No veľa z nich obsahuje čokoládu. A nielen horkú, dokonca aj bielu a karamelovú. Ako je teda možné, že čokoláda má svoje miesto v zdravých kašiach a aj v našej ponuke?
Akú čokoládu používame?
Tú najkvalitnejšiu, ale v žiadnom prípade nie špeciálnu, či diétnu verziu čokolády. Veď poznáte ten pocit, keď sa kvalitná čokoláda rozplýva na jazyku... Táto chvíľka nám vždy dokáže zlepšiť deň.
Čokoláda, ktorú používame je preto pravá, kvalitná čokoláda od lokálnej košickej remeselnej firmy Forra chocolate.
Má čokoláda niečo spoločné so zdravím?
Aby čokoláda pozitívne vplývala na naše zdravie je potrebné, aby obsahovala aspoň 60 % kvalitného kakaa.
Výskumy dokazujú, že konzumácia 10 g čokolády so 70% obsahom kakaa denne počas jedného mesiaca pozitívne vplýva na krvný tlak a dokáže znížiť riziko infarktu až o 50 %. Flavonoidy, ktoré sa nachádzajú v kakau zas pozitívne vplývajú na cievny systém.
A čo teda biela čokoláda, môže byť dobrá a zároveň fit, keď tam nie je kakaový prášok?
Samozrejme, že áno. Kvalita čokolády nezávisí len od obsahu kakaového prášku, ale tiež od podielu kakaového masla. V našej bielej čokoláde sa na rozdiel od bežných "supermarketových" čokolád nachádza až 43%, a práve vďaka tomu je taká výnimočná. Jej chuť je lahodná, priam maslová. Pre porovnanie bežne dostupné čokolády majú podiel kakaového masla niekde na úrovni 25%. A čo zvyšok? Ten je doplnený lacným rastlinným tukom. Ak aj nie ste milovníkom bielej čokolády, našu bielu čokoládu si zamilujete
A čo vegáni?
Keďže kvalitná horká čokoláda neobsahuje mlieko, naše vegánske kaše môžu čokoládu obsahovať tiež. Aj vegáni si u nás prídu na svoje a čokoládového potešenia sa vzdať nemusia.
Môžeme teda s kľudným svedomím jesť čokoládu?
Držme sa pravidla 80:20, a teda ak je 80% stravy správnej, 20% ostane na maškrtenie. My si bez čokolády nedokážeme predstaviť ani jeden deň.
Tak smelo do toho a dobrú chuť :)