Dnes sa pozrieme na ďalšiu skvelú potravinu, ktorá by vo vašom jedálničku nemala určite chýbať.
Reč bude o cvikle - malom červenom zázraku. Táto zelenina bola bohato využívaná už v starom Ríme a nie len ako jedlo, ale predovšetkým ako liek.
Cvikla a jej benefity...
Cvikla je super očistná zelenina.
Používa sa hlavne na detoxikáciu, ale aj na liečenie nasledovných problémov: chronickej zápche, v boji proti obezite, anémii, ochoreniach pečene, problémoch s močovým mechúrom, problémoch s menštruačným cyklom, rakovine, ochoreniach srdca, obličiek a očí, kŕčových žíl, artritíde.
Cvikla je vhodný doplnok stravy, pri redukcii hmotnosti. Je nízko kalorická, obsahuje iba 43 kcal na 100 gramov. Prečisťuje organizmus od nečistôt. Pôsobí tiež močopudne a to prospieva telu, pretože odstraňuje nadbytočnú vodu a udržiava organizmus dokonale odvodnený.
Vďaka vláknine, organickým kyselinám a iným prvkom reguluje metabolické procesy, zvyšuje črevnú peristaltiku. Ozdravuje črevo, ničí hnilobné baktérie. Skvele prečisťuje najmä pečeň a vďaka tomu sa zlepšuje i kvalita pokožky. Taktiež má silné antibakteriálne účinky a antiseptické účinky. Obsahuje látky, ktoré posilňujú imunitu. Zároveň zlepšuje náš zrak a je v tejto úlohe účinnejšia než mrkva.
Červená repa v kuchyni...
Cviklu možno konzumovať surovú ako aj tepelne upravenú (varenú, či pečenú). Ak sa vám nechce zdržiavať jej varením, veľmi dobrou alternatívou, ktorú si viete kúpiť priamo v obchode (napr. LIDL), je už uvarená vákuovo balená, určená na priame použitie.
Poďme si z nej teda niečo pripraviť...
Plnená cvikla
Na prípravu budeme potrebovať: cvikla 6- 8 kusov, cibuľa – množstvo podľa chuti, 2-3 strúčiky cesnaku, morčacia/ kuracia šunka (95% mäsa-napr.dulano lidl)/ kuracie prsia na kúsky asi 250 g, mrkva na kolieska, pár cherry paradajok, kečup hellmans jemne pálivý na dochutenie, môžeme pridať trochu pizza pasty – dá sa kúpiť napr. vo freshi, nastrúhaný tvrdý light syr/ mozzarella light
Postup prípravy:
1. Cviklu dáme variť do vody kým zmäkne (vyskúšame vidličkou) varí sa dlhšie asi 45-50 minút. (alebo si kúpime už uvarenú)
2. Uvarenú cviklu ošúpeme a vydlabeme lyžicou vnútro.
3. Cviklu plníme zmesou ktorú si pripravíme takto:
Nakrájame cibuľu a 2 strúčiky cesnaku. Nakrájanú šunku alebo okorenené kuracie prsia popražíme na troche olivového oleja. Pridáme mrkvu nakrájanú na kolieska, paradajky, (môžem pridať aj šampiňóny alebo kukuricu) a ďalší roztlačený cesnak, kečup, pizza pastu a prípadne ďalšie korenie podľa chuti, mexické, oregano, pizza korenie, korenie na hydinu, sójovú omáčku, sušený cesnak.
4. Touto zmesou naplníme cviklu a na vrch dáme nízkotučný syr.
5. Pečieme na 190 stupňoch asi 20-30 min.
Ľahký cviklový šalát
Na prípravu budeme potrebovať: 2 ks uvarenej cvikly, kuraciu šunku, 1 ks vajce na tvrdo, kukuricu, grécky jogurt, soľ, čierne korenie a sušený cesnak.
Postup prípravy:
Cviklu, šunku a tiež vajíčko si nakrájame na menšie kúsky. Nakrájané ingrediencie dáme do misky, pridáme kukuricu, grécky jogurt a premiešame. Dochutíme soľou, čiernym korením a sušeným cesnakom. A šalát je hotový.
Dobrú chuť :)