Čarovné rybky, ktoré vám splnia tajné želanie nájdeme iba v rozprávkach, ryby však v skutočnosti majú veľmi veľkú hodnotu a mali by mať svoje miesto v našom jedálničku. Ich konzumácia je veľmi prospešná pre naše zdravie.
V čom spočíva ich hodnota?
V porovnaní s inými druhmi mäsa sa ryby vyznačujú vysokou stráviteľnosťou a majú vysokú biologickú hodnotu. Predstavujú zdroj kvalitných bielkovín a tiež nevyhnutných aminokyselín napr. lyzín, metionín či histidín.
Obsahujú malé množstvo tuku, jeho množstvo sa pohybuje v rozmedzí od 2-10%. Práve rybí tuk si zaslúži našu pozornosť. Pre naše telo je veľmi cenný, nakoľko je tvorený omega 3-mastnými kyselinami. Tie si naše telo nedokáže vytvárať samo, a tak je nevyhnutné ich prijímať v potrave. Odporúčaná minimálna denná dávka, ktorú by sme mali prijať je 250-500 mg omega 3 mastných kyselín. K významným zdrojom omega 3 mastných kyselín zaraďujeme najmä telá rýb zo studených morí a oceánov.
Ryby sú tiež pomerne bohaté na obsah minerálnych látok. Vyšší obsah nájdeme u tých morských, dôvodom je morská voda bohatá na rôzne soli, ktoré počas života ryby prechádzajú do jej svaloviny. Obsah sodíka vo svalovine morských rýb je rovnaký ako v mäse jatočných zvierat. Vyznačujú sa tiež vyšším obsahom železa ako sladkovodné druhy a tiež sa považujú za najlepší zdroj jódu v ľudskej výžive.
Čo sa týka vitamínov v rybacej svalovine nájdeme prakticky všetky vitamíny, no najvýznamnejšie zastúpenie majú najmä vitamíny A, D a vitamíny skupiny B. Ich obsah ale vo veľkej miere závisí od druhu rýb a tiež od ročného obdobia.
Ryby sú zároveň veľmi chutné a a ich príprava je pomerne jednoduchá. Ak chceme, aby sa prejavili priaznivé účinky rýb na naše zdravie je dobré ich konzumovať aspoň raz-dvakrát do týždňa.
Pravidelná konzumácia rýb vedie k zníženiu hladiny krvného cholesterolu, má pozitívny vplyv pri prevencii proti vzniku cukrovky, prispieva k zlepšeniu srdcovej činnosti a zníženiu rizika vzniku srdcových arytmií.
.....Dostali ste chuť na niečo rybacie, no neviete, čo si pripraviť? Prinášame úplne jednoduchý tip na veľmi chutné rizoto s tuniakom.
Potrebujete:
kúsky tuniaka vo vlastnej šťave
uvarenú ryžu
maslo
mrazenú zeleninu
kečup
korenie
Nutričné hodnoty na jednu porciu:
Energetická hodnota | 1 816 kJ/ 434 kcal |
Tuky | 8,3 g |
- z toho nasýtené mastné kyseliny | 4,5 g |
Sacharidy | 47,3 g |
- z toho cukry | 8,1 g |
Bielkoviny | 38 g |
Na panvicu si dáme rozpustiť maslo. Pridáme mrazenú zeleninu, prikryjeme pokrievkou a necháme trochu podusiť. Keď nám zelenina zmäkne pridáme tuniaka a dochutíme: soľou, korením, sušeným cesnakom, grilovacím korením a kečupom. Poriadne premiešame, aby sa nám chute dobre prepojili, odstavíme z ohňa. Nakoniec pridáme uvarenú ryžu, ešte raz všetko spolu poriadne premiešame a už len vychutnávame.
Nájdite si aj vy tú svoju obľúbenú ,,zlatú rybku,, ...ktorá vám síce nesplní želanie, ale bude prospešná pre vaše zdravie.
Dobrú chuť :)