Keďže ozaj milujem sladké, no už roky sa venujem zdravým jedálničkom a premenám klientov, vytvorila som vlastné zdravé kaše , ktoré moje chute na sladké dokonale uspokojili bez toho aby som zjedla kopec zbytočných kalórií.
Tentokrát som sa rozhodla zdieľat s vami recept na túto kašu, ktorá sa pre mňa stala každodenným rituálom. Oproti klasickej ovsenej alebo krupicovej obsahuje zopár vylepšení - najmä preto, aby nie len výborne chutila, ale tiež aby bola nutrične lepšie vyvážená a aby jej príprava bola rýchla.
Vyskúšate ju aj vy? :)
Ingrediencie:
Na základnú zmes:
- 50 g ryžovej/ kukuričnej/ ovsenej kaše (alternatívne ovsené vločky, tie však treba trochu rozmočiť alebo povariť)
- 25 g proteínu - odporúčam pridať srvátkový proteín, prípadne rastlinný - hrachový.
- Na dochutenie zmesi:
- škorica / kakao / prach z lyofilizovaného ovocia - 100 ľudí, 100 chutí - vyberte si :)
- zaujímavou alternatívou je zamiešať do kaše 10g maku
- Na osladenie je možné využiť steviu, alebo sukralózu - obe sú bezkalorické
Na ozdobu:
Zvoľte si niektorú z týchto surovín alebo ich kombináciu, podľa toho, na čo máte momentálne chuť:
- 1ks akéhokoľvek ovocia - banán, jablko, jahody, či lesné ovocie sú skvelá voľba
- 5 - 10 g lyofilizovaného ovocia (má nižší obsah kalórií, ale zahová si všetky vitamíny ako čerstvé)
- 10-15g orieškov, alebo orieškového masla
- 10-15g čokolády
- ak chcete kašu sladšiu, na vrch môžete trochu poliať med, alebo čakankový sirup
Tip: Ak si kaše pripravujete pravidelne, všetky potrebné suroviny nájdete na našom e-shope. Vybrala som pre vás tie najlepšie a najvýhodnejšie :)
Prípravené za minútu:
- Všetky suroviny na základnú zmes dajte do misky a zmiešajte
- Celú zmes zalejte 250ml vody zohriatej na 80°C. Pri použití vriacej vody sa vám zmes bude hrudkovať a neprospeje to ani vitamínom v ovocí.
- Miešajte 30 sekúnd až minútu, kým zmes nie je konzistentná a nezhustne. Ak chcete kašu hustejšiu - použite menej vody a naopak.
- Kašu si ozdobte ovocím, orieškami, čokoládou, či orieškovým maslom. Odporúčam tieto suroviny dávať na vrch kaše - kaša nebude len krajšie vyzerať, tiež to vyzdvihne ich chuť a čokoláda sa vám lahodne na vrchu roztopí.
Moje obľúbené kombinácie chutí:
Dám vám ešte zopár tipov na chutné kombinácie, ktoré sme zároveň využili, keď sme tvorili naše originálne beneFIT kaše. Tak smelo do toho, inšpirujte sa:
- lyofilizovaný banán a karamelová čokoláda
- kakao a horká čokoláda
- mak a lyofilizované višne
- lesné ovocie - čučoriedky, jahody a maliny
- svieža piña colada - kokos a ananás
Zopár tipov na záver
Pridajte proteín
Pridaním proteínu získava kaša vyšší obsah bielkovín. Tie sú potrebné pre naše svaly, imunitu a zabezpečia nám tiež dlhší pocit sýtosti. Obzvlášť dôležité sú, keď sa snažíme schudnúť - zabezpečia totiž, že nechudneme v takej miere zo svalov, ale chudneme čo najviac z tuku.Čokoláda vám pomôže pri diéte
Pridaním kúsku čokolády kaša získa skvelú chuť a tých pár gramov čokolády denne nijako nepokazí ani tú najprísnejšiu diétu. Ba naopak - pomôže nám ju s chuťou dodržiavaťVyťažte maximum z lyofilizovaného ovocia
Ak použijete lyofilizované ovocie, nedávajte ho na vrch kaše, ale zamiešajte ho do zmesi. Zaliatie horúcou vodou aktivuje viac jeho chuť a vôňu.Nestíhate? Kašu môžete mať hotovú za minútu
Ak ráno nestíhate, vyberte si z našej bohatej ponuky originálnych benefit kaší. Každá porcia obsahuje všetko potrebné pre vaše telo a má iba 250 až 350 kCal. Navyše si ich viete jednoducho a pohodlne zabaliť so sebou, do práce a hoci aj na dovolenku. Keďže ich stačí zaliať vodou, chutné a vyvážené raňajky máte za minútu hotové.Originálne BeneFIT kaše
Suroviny na prípravu zdravých kaší
O mne
Moje meno je Daniela. Od roku 2015 pôsobím ako osobná trénerka. Venujem sa silovému tréningu, zdravej strave a mám slabosť na sladké. S manželom sme si otvorili súkromné fitko, kde máme s našimi klientmi za sebou množstvo skvelých premien. Stojíme tiež za našou značkou beneFIT kaše, ktoré som navrhla, pretože milujem sladké, ale chcem jesť zdravo. Už pár rokov si svoje raňajky neviem predstaviť inak ako kašu - príležitostne s výnimkou originálnych francúzskych croissantov :)