Pokúšate sa schudnúť, no neúspešne? Máte pocit, že nič nejete a aj tak priberáte?
Jesť veľa vždy nemusí znamenať jesť veľké množstvo jedla. Mnoho ľudí trpiacich nadváhou nezje objemovo až také veľké množstvá jedla, no kaloricky to preženie veľmi ľahko. Ako je to možné?
Na vine môže byť snackovanie.
Čo snackovanie vlastne je?
Pod pojmom snackovanie rozumieme konzumáciu jedla medzi hlavnými jedlami. Mnohokrát sa za snackovaním skrýva nevedomá konzumácia jedál, ktoré nezasýtia, no napriek tomu sú vysoko kalorické.
Množstvo ľudí si aspoň raz počas dňa dopraje nejaký snack. Dôvodov môže byť hneď niekoľko: stres, pokles hladiny energie, hlad, roztržité jedenie, smäd, nuda, pôžitok z konkrétneho jedla.....
Medzi najčastejšie snacky patria ľahko dostupné potraviny ako napríklad: ovocie, sušienky, oriešky, sladké nápoje, semienka, jogurty, mlieko, koláčiky a tiež hranolky, sladkosti, či pukance...
Príklad snackovania:
Na raňajky si dáte iba malý kúsok chlebíka, sem-tam si len odkusnete zo zákusku od kolegu, ktorý mal narodeniny, či zjete 1 - 2 kúsky čokoládovej pralinky. Inokedy tu a tam zjete plátok pizze, či trocha rezňa čo nedojedli na obed deti, večer kúsok syra, či orieškov alebo trošku zmrzliny veď je horúco.....
V skutočnosti možno ani len necítite, že ste niečo zjedli a chýba vám pocit sýtosti. Problémom ale je, že aj to sa ráta.
Takéto snackovanie má omnoho viac kalórií ako 3 normálne plnohodnotné a nutrične vyvážené jedlá.
Je teda snackovanie zlé?
Neexistuje jednoznačná odpoveď, ktorá by hovorila, či je snackovanie dobré alebo zlé.
To, aký bude mať dopad na naše zdravie a telesnú hmotnosť závisí od niekoľkých faktorov:
1. čo konzumujeme?
2. prečo to konzumujeme?
3. ako často to konzumujeme?
4. a či to zapadá do nášho stravovacieho plánu?
Prečo môže byť snackovanie skutočným problémom?
- stratenie kontroly nad skonzumovaným jedlom a nad prijímanými kalóriami
- priberanie v prípade nevhodne zvolených jedál, veľkých porcií, či príliš častej konzumácie
- nedosiahnutie skutočného pocitu nasýtenia aj napriek tomu, že neustále niečo konzumujeme
- nahrádzanie plnohodnotného jedla (najčastejšie obedu) nutrične nevyváženými snackmi s vysokým obsahom tukov a sacharidov, čo vedie k nerovnomernému príjmu jednotlivých živín
Aké sú pozitívne stránky snackovania?
- pri správne zvolených potravinách nám pomáha predlžiť pocit sýtosti a zabrániť tak konzumácii nevhodných potravín, či nadmernému prejedaniu pri ďalšom jedle
- pomáha udržiavať optimálny príjem živín u ľudí so zníženou chuťou do jedla (napr. v dôsledku choroby)
Snackovaniu sa teda nemusíte vyhýbať, je dôležité naučiť sa snackovať zdravo.
Vyberajte si správne potraviny (čerstvú zeleninu, biely jogurt/ tvaroh s bobuľovitým ovocím, proteín, cottage cheese, kaša...), svoje snacky si dopredu pripravujte. Nezabúdajte pri tom na to, že má slúžiť iba ako doplnok medzi hlavnými jedlami, nie ako ich náhrada a že aj takto prijaté kalórie sa rátajú.
Ale ak sú príčinou vášho snackovania emócie (stres, nuda, ..), je lepšie sa mu vyhýbať a hľadať riešenie, ktoré vaše problémy skutočne vyrieši.
Hľadáte zdravý snack plný bielkovín?
Ak hľadáte inšpiráciu na prípravu zdravých snackov/jedál, na náš blog pravidelne pridávame recepty na rýchle a zdravé recepty.