Poznáte lyofilizované ovocie?
Tento zázrak plný vitamínov je výbornou a čoraz obľúbenejšou alternatívou čerstvého ovocia. Deťom neskutočne chutí a hravo nahradí akúkoľvek sladkosť.
Ako také ovocie vzniká?
Lyofilizované ovocie vzniká procesom lyofilizácie - sušením mrazom. Tento proces patrí k veľmi moderným, ale zároveň veľmi šetrným k spracovávanej surovine.
Jeho podstatou je odstránenie vody (až 95%) zo suroviny, a to jej premenou z pevného skupenstva na plynné.
Celý proces prebieha za pomoci veľmi nízkych teplôt a tlaku v niekoľkých fázach. Trvá niekoľko hodín až dní, čo prispieva k zachovaniu obsahu hodnotných vitamínov a minerálnych látok v ovocí.
Aké sú jeho výhody?
Získané ovocie
- je chrumkavé s výraznou chuťou, farbou a vôňou čerstvého ovocia,
- neobsahuje žiadne konzervačné látky ani pridaný cukor,
- zachováva si obsah všetkých hodnotných látok, ktoré boli v čerstvom ovocí.
Pri dodržaní správnych podmienok skladovania sa môže dlhodobo uchovávať bez zmeny požadovaných vlastností. Ideálne je uchovávať ho na tmavom a suchom mieste bez prístupu vzduchu.